De krachten achter smaakkunst

Wouter Figeys en Sharon Desmet

OVER ONS

Wie is de drijvende kracht achter Smaakkunst Roeselare (Oekene)

"Wij zijn Wouter Figeys en Sharon Desmet, zot van elkaar en van lekkere desserts."

Wouter houdt zich graag zoetjes bezig met het maken van originele nagerechten en Sharon smelt voor het werken met chocolade. Zo ontstond Smaakkunst.

Wouter

Wouter volgde een koksopleiding aan de Hotel- en Toerismeschool Spermalie te Brugge. Vanaf z’n zestiende kon hij, via weekendwerk en stages, al ervaring opdoen in ondermeer restaurant Terborght in Huizingen (Michelin *) en restaurant Hof ter Eycken in Ninove (Michelin *).

Na een specialisatiejaar voor ‘Banketaannemer-traiteur’, studeerde hij af in 2007. Intussen had hij zijn avondlessen patisserie al gestart. Wouter zocht en vond jobs bij patisserie-chocolaterie Wittamer in Brussel, bij chocolaterie Neuhaus in Vlezenbeek en later bij cateringbedrijf Diner Privé in Groot-Bijgaarden.
Hierna greep hij de kans om mee te werken aan de opstart van restaurant d’Hoogeschool in Leuven (Mijn restaurant 2008). Na deze mooie ervaringen werkte hij ruime tijd bij restaurant De Verleiding in Leerbeek (Gault-Millau 14/20) om zich later naar de West-Vlaamse Patisserie Creades in Beernem te begeven.
Na een 9 jaar lange en leerrijke ervaring bij Creades, zocht hij in de zomer van 2020 z’n roots terug op in de keuken bij Motena (afdeling kotee). Hij staat er ondermeer in voor de maaltijden voor mensen met allergieën en/of intolerantie(s).

Om zich extra te verfijnen in de patisserie volgde hij verschillende specialisatiecursussen, waarvan enkele bij L’École et Atelier Lenôtre in Parijs in 2010.

Daarnaast deed Wouter in 2013 mee aan de George Boute wedstrijd waar hij een tweede plaats behaalde.

Sharon

Sharon hield altijd al van lekker eten en het werken met chocolade sprak haar reeds van kleins af aan. Toch was het niet meteen de bedoeling hier ook professioneel iets mee te gaan doen. Na haar studies Orthopedagogie, bleef het bewerken van chocolade en het decoreren van taarten haar echter intrigeren. Vooral het artistieke van de chocoladebewerking en de voorliefde om creatief bezig te zijn, trok haar hierin aan. Een voorliefde die zich overigens ook uit in haar schilderijen, tekeningen, muziek en bezigheden in het theater.

Toen de vonk tussen Sharon en Wouter oversloeg, wakkerde de passie voor chocolade verder aan. De stap om alsnog de opleiding voor ambachtelijk chocoladebewerker te volgen bij Syntra West in Brugge, werd snel gezet en sinds 2011 mag ze zich officieel chocolatier noemen. Na het afstuderen kon ze het echte werk ervaren bij chocolatier Peter Messely waar ze tijdelijk meewerkte.

Naast het zorgen voor chocoladelekkers bij Smaakkunst, blijft Sharon intussen zorgen voor sfeer en animatie, als animatieverantwoordelijke in het WZC St-Vincentius in Ardooie.

Smaakkunst

In 2017 was het moment daar om onze hobby’s te laten versmelten in een eigen patisserie-chocolaterie. Vanuit onze gedeelde passie voor het creatief bezig zijn en voor kunst in al z’n vormen, zochten en vonden we een geschikte naam die volgens ons helemaal de lading dekt. "Smaakkunst!"